top of page

Gyakorlati tippek a Z és az α generációval kapcsolatban​​​​​​​ | Kökényesi-Nagy Andrea
Mit tanulhatsz a húsz fiatallal töltött vasárnapom tapasztalatiból?


A Z és az Alfa (α) generáció legtudatosabb tagjai néztek velem szembe, akik nem sajnálták a nyári szünetük egyik vasárnapját feláldozni a jövőjük tervezése érdekében. De nem csupán ezt az attitűdöt tanulhatjuk meg tőlük. Tarts velem a vezető, fejlesztő szemszögéből:1. Fogadjuk el, hogy digitálisan megelőztek minket


Nagy híve vagyok a generációs sokszínűségnek és annak, hogy találjuk meg az értéket egymásban. Most volt lehetőségem ennek tanújelét is adni. A gondosan előkészített tréning prezentációmat kénytelen voltam magamon hangosan nevetve kidobni. Második próbálkozásom során elkezdtem GIF-eket válogatni, amik egy órával később ismét hasonló sorsra jutottak, mert azt feltételeztem, tudok ebben a témában újat mutatni a fiataloknak.


Tanulságom és tanácsom, hogy legyünk alázatosak felismerni, és legyünk bátrak elismerni, hogy néhány területen mi tudunk többet és néhány területen már most ők.2. Tanuljuk meg a fiatalokat


Jó lenne pontosan ismerni az agy működését! Te is kíváncsi vagy, hogy miért nem tudunk megállni egyszerűen azon a ponton, hogy felismerjük, valaki valamiben MÁS, mint mi? Miért KELL rögtön rangsort alkotnunk, hogy az illető jobb vagy rosszabb nálunk? EGyetértesz velem abban, hogy szebb lenne az élet, ha ezt a második lépést ki tudnánk kapcsolni? Igen, ez a két generáció sok dologban markánsan eltér az előzőektől. Egyszerűen ennyi. Nincs szükség az ítélkezésre. Aznap húsz érdeklődő szempár ült velem szemben. Aznap érdeklődő, okos, különlegesen jól kérdező, érzékeny, jó emberek vettek körül. Nyitottak, vidámak voltak. Ők meg fogják tanulni milyen az Y, X, BB generáció. Nekünk is csak ennyi a dolgunk.

Tanulságom és tanácsom, hogy ismerjük meg, sőt TANULJUK MEG, milyen a Z és α, hogy aztán jól együttműködhessünk.3. Gyűrjük össze el a papírokat, kapcsoljuk be a kütyüket


Erre a vasárnapra kénytelen voltan eldobni minden papírt. Nem volt nálam semmilyen cellulóz alapú eszköz! :-) Az ő okostelefonjukat használtuk. És maximálisan működött.

Megtapasztaltam, hogy a "kütyük" nem egy "elfajzott generáció hibáinak bizonyítékai". Az elektronikus eszközök most már a munkánk és az életünk részei és csak rajtunk múlik, mit kezdünk vele. Emlékszel, hogy reagáltak a vállalatok a Facebook megjelenésére? A legtöbb helyen egyszerűen letiltották ezt az alkalmazást a vállalati számítógépekről. Milyen eredménnyel? A dolgozók átálltak okostelefonra, és kikerülték a céges hálózatot.


Az én arcomon mosoly volt, amikor azt néztem, micsoda utazás a fiatalok számára hangüzenetet készíteni saját maguknak arról, hogy Kik ők valójában. A technika csodája volt, hogy a hangjukat visszahallgatva élhették át a felmondott üzenet minden hangrezdülését, hallhatták a sóhajaikat, a gondolkodásnyi csendeket és még az ööö-zést is. Mindez nagyon szép színt tett hozzá a tréninghez.


Tanulságom és tanácsom, hogy a harcolás, tiltás, erőszakosokodás helyett innovatív hozzáállással találjuk fel magunkat, milyen vállalati célra és hogyan használhatjuk az elektronikus eszközöket, hogy a végén elégedett mosollyal az arcunkon nyugtázhassuk: "De jó, hogy van okostelefon."4. Egy szemmagasság


Nem szemtelenség, nem tiszteletlenség, egyszerű tény, hogy a Z és α generáció egy szemmagasságból indul. Sokkal kevésbé lesz szégyenlős, nem fog minket eleve "magas polcra" tenni a korunk, beosztásunk vagy társadalmi státuszunk miatt. A szemünkbe néz és kérdez, figyel, ismerkedik. És ez még mindig egyszerű tény, ami pont jó így.


Hogyan lesz a hagyománytisztelő BabyBoomer generáció tagjaiból, a szabálykövető X-ekből, a lázadó Y-okból és a digitális nomád Z-ből egy jól működő munkahelyi csapat? Vagy egy jól funcionáló boldog család? Vagy egy jól együttműködő sport közösség? Vagy jól működő bármi? Úgy, hogy megtanuljuk és megértjük egymást. Úgy, hogy elismerjük a többiek erősségét és támogatjuk őket a fejlődésben.


Összességében tehát a tanulságom és tanácsom, hogy az ítélkezés és elszigetelődés útjáról érdemes gyorsan visszafordulni!


Kívánok Neked vidám élményeket és sok örömet egymás tanulásához!


Kökényesi-Nagy Andrea

A Parrish & Crawler International Szakmai Igazgatója

A TUNE. Magazin társszerkesztője

Comments


bottom of page