top of page
Szerző képeSzabó Valéria

Kultúrák találkozása a munkahelyen - avagy harmadik országbeli munkavállalók integrációjának támogatása | Varjuné Horváth Tímea

Frissítve: máj. 17.




Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt hazánkban a harmadik országbeli munkavállalók száma, és ez a trend a jelek szerint a jövőben is folytatódik.


A világ másik feléből érkezők kulturális és nyelvi különbségei új kihívásokat jelentenek a munkáltatóknak, esetenként nem várt igényeket is állítva eléjük.

A MENTON JOBS tapasztalatairól Varjuné Horváth Tímea cégvezető adott betekintést a TUNE magazinnak:


"A KSH adatai szerint 2023 szeptemberében 95 ezernél is több külföldi munkavállaló dolgozott Magyarországon, közel 13 ezerrel több, mint 2022-ben, vagyis mintegy 1000 harmadik országbeli dolgozó érkezett havonta.

Számuk a jövőben tovább emelkedhet, több, nem EU-s országból egyszerűbbé vált ugyanis a munkaerőimport, illetve több olyan terület van, ahol ők jelentik a megoldást a hazai munkaerőhiányra."


A kivándorolt magyar munkaerőt is pótolják


"Válaszul arra, hogy több mint egy évtizede megindult a szakképzett és szakképzetlen munkaerő kivándorlása, a magyar cégek esetében az elmúlt 5-10 évben erősen megnövekedett az igény a harmadik országbeli munkavállalókra.

Ehhez társul az a nagy mennyiségű munkaerőigény, melyet a nagyobb kormányzati beruházások is generáltak, és amit – ahogy azt a munkanélküliségi mutatók is jelzik –, a még rendelkezésre álló magyar munkaerő ellenére csak hazai munkaerővel nem lehet menedzselni – mondja el Varjuné Horváth Tímea, a MENTON JOBS Kft. cégvezetője, hozzátéve, hogy a demográfiai adatok sem kedvezők: évi 400 ezer fővel többen esnek ki a munkaerőpiacról, mint ahányan bekerülnek.





Az elmúlt évtized közepén főként a határmenti országokból – Ukrajnából, Romániából, Szerbiából – érkeztek hazánkba munkavállalók annak köszönhetően, hogy 2017-től szerb és ukrán munkavállalók a hiányszakmákban engedélymentesen foglalkoztathatók lettek.


Mára egyre több munkavállaló érkezik főleg Ázsiából és a Balkánról, valamint Afrikából. A változás mögött részben demográfiai és gazdasági folyamatok, valamint új migrációs hullámok állnak. Ezekben az országokban magas népességszám, magas munkanélküliség és alacsony jövedelem jellemző, a keresetkülönbség pedig számottevő: 3-4-szeres bért keresnek az itteni bérszínvonalon az otthoni fizetésekhez képest.




Áthidalhatóak a nyelvi nehézségek


Szakértőnk a kommunikáció fontosságát hangsúlyozza, ami véleménye szerint alapfeltétele a jó együttműködésnek. Mivel nem minden vállalat esetében áll rendelkezésre tolmács és fordító, a munkaerő-kölcsönző cég ebben, továbbá a megfelelő életkörülmények kialakításában, a helyi szokásokkal történő megismerkedésben, valamint a vállalati beilleszkedésben is támogatja partnereit.


A kezdeti nehézségek hosszú távon megtérülnek


"Szolgáltatóként számos olyan kihívást tapasztalni, ami a hazai munkaerő esetében nem jelentkezik. Ezek már az esetenként sok ezer kilométert áthidaló kiválasztási folyamattal elkezdődnek, és az integrációval folytatódnak, mely kapcsán az első néhány nap meghatározó.


Fontos, hogy a már meglévő kollégák és a vezetőség pozitívan álljanak a változáshoz, és támogassák az új munkavállalók beilleszkedését. A nyelvoktatás, kulturális programok, mentorprogramok és diverzitáskezelés mind fontos szerepet játszanak ebben. Az integrációs folyamatban nagy segítséget nyújt az interkulturális tréningek szervezése mind a külföldi, mind a már meglévő munkavállalók számára.


A harmadik országbeli munkavállalók iránti igény vélhetően tovább emelkedik majd, melyet a várható gazdaságélénkülés is növelni fog. Ezen munkavállalók hasznossága megkérdőjelezhetetlen: a fluktuáció csökkentése és a magasabb termelékenység által biztonságot nyújtanak a magyar vállalatoknak, és ezt egyre több cég felismeri!


„Az ázsiai munkavállalókkal kapcsolatban egyre több vállalat él meg pozitív tapasztalatot, többek között azzal kapcsolatban is, hogy a beérkező munkavállaló sok esetben magasan képzett, illetve speciális szaktudással és tapasztalattal rendelkezik. Ennek hamar híre megy a cégek között, és azt tapasztaljuk, hogy egyre bátrabbak a harmadik országbeli munkaerőigények tekintetében” – zárja gondolatait Varjuné Horváth Tímea.
























Varjuné Horváth Tímea

Strategic Network Specialist

Menton JOBS

コメント


bottom of page